fbpx

JASNA ANTUNOVIĆ TURK I BRANIMIR TURK

Kako smo stvorili našu vinsku čaroliju

Sadnjom prvih vinograda 2004. i izgradnjom moderne vinarije 2009. godine, Jasna Antunović Turk, poduzetnica i ekonomistica, kreće u novu životnu avanturu.

Pod brendom VINA ANTUNOVIĆ stvara u erdutskom vinogorju svoju vinsku čaroliju!

Izvrstan podunavski terroir, odlične pozicije posađenih vinograda, selekcionirana vinova loza, velika ljubav, znatiželja, kreativnost, stručnost i tehnološko savršenstvo u preradi, ekipiranost i atraktivan brend, skladan i kontinuiran odnos s kupcima i dobavljačima donijeli su odlične rezultate.

VINA ANTUNOVIĆ s prepoznatljivim ženskim potpisom postaje jedna od najnagrađivanijih hrvatskih vinarija (DWWA London 2017, Decanter platinasta medalja za Graševinu Premium 2013 i Mundus Vini Germany 2021, Best of show zlatna medalja za Chardonnay sur Lie 2017).

Sin Branimir Turk, mag. ing. agr. s završenom izobrazbom u Bordeauxu za sommeliera i vinskog konzultanta, od 2020. godine uključuje se s novim znanjima i novom energijom u vinarstvo i vinogradarstvo, što samostalno, što uz obitelj.

Lokacija

Vinarija je pozicionirana je u kontinentalnom sjeveroistočnom dijelu Hrvatske u vinarskoj podregiji Podunavlja – vinogorje Erdut.

Karakteristike terroira su izvanredne!

Izuzetne mikroklimatske pogodnosti meandra rijeke Dunav, povoljno i rahlo tlo te ravnomjeran raspored oborina i veliki broj sunčanih dana, osiguravaju vrlo povoljne uvjete za uzgoj vinove loze širokog sortnog spektra.

S posađenih 8 hektara vinograda VINA ANTUNOVIĆ u moderno opremljenom pogonu kapaciteta 1.000 hl proizvodi visokokvalitetna i vrhunska vina.

Vinarstvo

U sortnom dijapazonu 75% čine bijele sorte (graševina, chardonnay, zeleni silvanac, muškat ottonel i plemenka), a 25% crne (crni pinot, cabertnet franc i cabernet sauvignon).

U sklopu objekta nalazi se i kušaona/vinotočje gdje gosti mogu, osim u krasnim vinima, uživati i u domaćim kulinarskim specijalitetima.

Tržišni i proizvodni princip rada vinarije jeste “butik vinarija”, vrhunska vina u malim serijama za prave vinoljupce!

Mikrolokacijska specifičnost

Mikrolokacijska specifičnost položaja vinogorja Erdut jeste meander rijeke Dunav koja ga opasuje sa tri strane stvarajući posebnosti u zrcaljenju zraka sunca i ruži vjetrova.

Dodatnu ekstraktnost vinima daje sastav tla u tipu degradirani černozem, srednje bogato humusom, ali zato bogato mineralima i mikroelementima.

Vinova loza je formirana korištenjem uzgojnog oblika jednostrukog gyjota, s prosječnim prinosom od 1,5 do 2,5 kg po trsu.

U zaštiti i prihrani vinove loze u velikoj mjeri se koristi princip ekološke proizvodnje, s minimalnom uporabom sredstava za zaštitu i bez uporabe herbicida.

Vinogradi

Naši vinogradi su smješteni na južnim padinama Daljske planine (pedološki – ogranak Fruške gore) i to na dvije lokacije: Šušnjar i Rudina na nadmorskoj visini od 120 do 170 metara.

Ručno beremo naše grožđe.

Što se tiče klimatskih uvjeta, glavne karakteristike vinogorja Erdut su relativno male količine oborina (600-650 mm godišnje) i vrlo vruća ljeta, tople jeseni s malo oborina, hladne zime, umjerena jačina vjetrova, te česta pojava sušnih perioda uz znatan broj sunčanih dana tijekom godine (u prosjeku oko 2.700 sati).

Kao sirovinsku bazu za proizvodnju vina, obitelj Antunović uzgaja u vlastitim nasadima na 8 hektara vinograda.

Za korištenje stranice morate biti stariji od 18 godina.

Potvrdite da ste punoljetni.