fbpx

Početci

Vinarija Antunović je prva vinarija u Hrvatskoj osnovana od strane žene. Ideja se razvila na stogodišnjoj obiteljskoj tradiciji uzgoja vinove loze i proizvodnje vina.

Sadnjom novih vinograda 2004. godine, Jasna Antunović Turk, diplomirana ekonomistica uvodi obitelj u “novo vinarsko doba” pronalazeći u vinarstvu novi životni izazov i vokaciju.

Lokacija

Vinarija je pozicionirana je u kontinentalnom sjeveroistočnom dijelu Hrvatske u vinarskoj podregiji Podunavlja – vinogorje Erdut.

Izuzetne mikroklimatske pogodnosti meandra rijeke Dunav, bogato i rahlo tlo te ravnomjeran raspored oborina i sunčanih dana, osiguravaju vrlo povoljne uvjete za uzgoj vinove loze širokog sortnog spektra.

Sa posađenih 7 hektara vinograda vinarija ANTUNOVIĆ u moderno opremljenom pogonu kapaciteta 950 hl proizvodi visokokvalitetna i vrhunska vina.

Vinarstvo

U sortnom dijapazonu 75% čine bijele sorte (graševina, chardonnay, zeleni silvanac, muškat ottonel i plemenka), a 25% crne (crni pinot, cabertnet franc i cabernet sauvignon).

U sklopu objekta nalazi se i kušaona/vinotočje gdje gosti mogu, osim u krasnim vinima, uživati i u domaćim kulinarskim specijalitetima.

Tržišni i proizvodni princip rada vinarije jeste “butik vinarija”, vrhunska vina u malim serijama za prave vinoljupce!

VINA ANTUNOVIĆ

Prva vinarija u Hrvatskoj osnovana od strane žene...

Mikrolokacijska specifičnost

Mikrolokacijska specifičnost položaja vinogorja Erdut jeste meander rijeke Dunav koja ga opasuje sa tri strane stvarajući posebnosti u zrcaljenju zraka sunca i ruži vjetrova.

Dodatnu ekstraktnost vinima daje sastav tla u tipu degradirani černozem, srednje bogato humusom, ali zato bogato mineralima i mikroelementima.

Vinova loza je formirana korištenjem uzgojnog oblika jednostrukog gyjota, s prosječnim prinosom od 1,5 do 2,5 kg po trsu.

U zaštiti i prihrani vinove loze u velikoj mjeri se koristi princip ekološke proizvodnje, dugoročni cilj vinarije je potpuni prelazak na ovaj proizvodni princip.

Vinogradi

Naši vinogradi su smješteni na južnim padinama Daljske planine (pedološki – ogranak Fruške gore) i to na dvije lokacije: Šušnjar i Busija na nadmorskoj visini od 120 do 170 metara.

Što se tiče klimatskih uvjeta, glavne karakteristike vinogorja Erdut su relativno male količine oborina (600-650 mm godišnje) i vrlo vruća ljeta, tople jeseni s malo oborina, hladne zime, umjerena jačina vjetrova, te česta pojava sušnih perioda uz znatan broj sunčanih dana tijekom godine (u prosjeku oko 2.700 sati).

Kao sirovinsku bazu za proizvodnju vina, obitelj Antunović uzgaja u vlastitim nasadima na 7 hektara vinograda.

Za korištenje stranice morate biti stariji od 18 godina.

Potvrdite da ste punoljetni.